– znane i uwielbiane już od czasów starożytnej Grecji i Rzymu,

– w Biblii są zapiski dotyczące, uprawy tego orzecha w ogrodach, przez króla Salomona,

– uprawa w czasach współczesnych odbywa się m.in. w: Australii, Ameryce Północnej i Południowej, Azji, a także w wielu miejscach w Europie,

– zawarte w orzechach włoskich minerały korzystnie wpływaj na koncentrację i pamięć,

– używane są do przygotowywania wielu dań i deserów, a energię na cały dzień dodadzą dzięki dodaniu ich do płatków śniadaniowych,

– w orzechach włoskich jest największe źródła antyoksydantów

– zawierają w swoim składzie o wiele więcej przeciwutleniaczy niż w innych orzechach,

nie zawierają glutenu i laktozy,

– liczne badania wykazały, że włączone do codziennej diety, przyczynią się do zachowania zdrowia,

zawierają ogromne pokłady białka, nienasyconych tłuszczy, błonnika, składników mineralnych i witamin,

– spożywanie tychże orzechów bądź masła orzechowego, znacznie przyczynia się do zwalczania    chorób sercowych, kamicy żółciowej, nowotworów, a również cukrzycy typu 2

– prażone mają mniejszą wartość przeciwutleniaczy,

– drzewa rodzące orzechy włoskie rosną samotnie, ich pień jest krótki, a jego średnica może osiągać nawet 2 metrów,

– orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 gramach występuje 654 kcal,

– 65% masy utworzonej z orzechów włoskich stanowi tłuszcz,

– zawierają tłuszcze z grupy omega 3 i omega 6, przez co wspomagają prawidłową pracę ludzkiego organizmu,

– mają działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają także układ krążenia, regulują zły cholesterol i wspomagają układ nerwowy,

– orzech włoski w swoim składzie zawiera m.in.: witaminy B1, B6, E, B2, B3, B5, kwas foliowy, fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, mangan, miedź,

– wpływa korzystnie na koncentrację i prawidłową pracę mózgu, redukuje stany depresyjne,

– przyczynia się do zmniejszenia stanu napięcia przedmiesiączkowego, wzmocnienia kości, zapobieganiu anemii, nadciśnienia i procesu zatrzymywania wody w organizmie,

– orzechy włoskie zawierają cenne źródło aminokwasu argininy, dzięki czemu przyczyniają się do redukcji choroby wieńcowej,

– w swoim składzie mają także kwas elagowy i roślinne fitosterole, ale także koenzym Q10,

– orzechy, które są jeszcze niedojrzałe, wykorzystywane są do robienia nalewek, likierów, między innymi można odnaleźć przepis,

– na lekarstwo na bóle brzucha, właśnie w formie nalewki z orzecha włoskiego,

– drewno pochodzące z orzecha włoskiego służy do tworzenia mebli,

– orzech włoski jako drzewo zaliczany jest do długowiecznego drzewa sadowniczego w Polsce,

– Juglon to barwnik, barwiący skórę na żółto, a dzięki niemu orzech włoski jest środkiem wspomagającym opalanie,

– drzewa orzecha włoskiego rodzą owoce nawet do 10 lat od ich posadzenia, a wszystko to zależne jest od sposobu rozmnażania,

– orzechy włoskie uprawiane są od prawie 2500 roku p.n.e.

Na blogu

Charakterystyka Dębu

Charakterystyka Dębu

Drewno dębu ma wiele zalet, które sprawiają, że jest to materiał uniwersalny i ponadczasowy, który sprawdzi się również w domu lub ogrodzie. Oto niektóre z nich: - Meble czy inne przedmioty wykonane z drewna dębowego są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne i biologiczne. - Dąb ma piękny...

Drewno dębowe

Drewno dębowe

Drewno dębowe to jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych materiałów na świecie. Jest to w końcu drewno twarde, trwałe, odporne na warunki atmosferyczne, grzyby czy też owady. Drewno dębowe ma ponadto piękne, zróżnicowane słoje i bogatą kolorystykę, która zmienia się w zależności od...

Montessori – Pomoce, puzzle, układanki, zabawki

Montessori – Pomoce, puzzle, układanki, zabawki

Pomoce używane są zarówno przez szkoły, jak i przedszkola Montessori. To zazwyczaj przedmioty służące do zabawy, które jednocześnie stanowią pracę nad chłonięciem świata wszystkimi zmysłami. To przedmioty proste, starannie wykonane i bezpieczne dla dzieci bez względu na wiek. Zabawki Montessori...