– znane i uwielbiane już od czasów starożytnej Grecji i Rzymu,
– w Biblii są zapiski dotyczące, uprawy tego orzecha w ogrodach, przez króla Salomona,
– uprawa w czasach współczesnych odbywa się m.in. w: Australii, Ameryce Północnej i Południowej, Azji, a także w wielu miejscach w Europie,
– zawarte w orzechach włoskich minerały korzystnie wpływaj na koncentrację i pamięć,
– używane są do przygotowywania wielu dań i deserów, a energię na cały dzień dodadzą dzięki dodaniu ich do płatków śniadaniowych,
– w orzechach włoskich jest największe źródła antyoksydantów
– zawierają w swoim składzie o wiele więcej przeciwutleniaczy niż w innych orzechach,
nie zawierają glutenu i laktozy,
– liczne badania wykazały, że włączone do codziennej diety, przyczynią się do zachowania zdrowia,
zawierają ogromne pokłady białka, nienasyconych tłuszczy, błonnika, składników mineralnych i witamin,
– spożywanie tychże orzechów bądź masła orzechowego, znacznie przyczynia się do zwalczania chorób sercowych, kamicy żółciowej, nowotworów, a również cukrzycy typu 2
– prażone mają mniejszą wartość przeciwutleniaczy,
– drzewa rodzące orzechy włoskie rosną samotnie, ich pień jest krótki, a jego średnica może osiągać nawet 2 metrów,
– orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 gramach występuje 654 kcal,
– 65% masy utworzonej z orzechów włoskich stanowi tłuszcz,
– zawierają tłuszcze z grupy omega 3 i omega 6, przez co wspomagają prawidłową pracę ludzkiego organizmu,
– mają działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają także układ krążenia, regulują zły cholesterol i wspomagają układ nerwowy,
– orzech włoski w swoim składzie zawiera m.in.: witaminy B1, B6, E, B2, B3, B5, kwas foliowy, fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, mangan, miedź,
– wpływa korzystnie na koncentrację i prawidłową pracę mózgu, redukuje stany depresyjne,
– przyczynia się do zmniejszenia stanu napięcia przedmiesiączkowego, wzmocnienia kości, zapobieganiu anemii, nadciśnienia i procesu zatrzymywania wody w organizmie,
– orzechy włoskie zawierają cenne źródło aminokwasu argininy, dzięki czemu przyczyniają się do redukcji choroby wieńcowej,
– w swoim składzie mają także kwas elagowy i roślinne fitosterole, ale także koenzym Q10,
– orzechy, które są jeszcze niedojrzałe, wykorzystywane są do robienia nalewek, likierów, między innymi można odnaleźć przepis,
– na lekarstwo na bóle brzucha, właśnie w formie nalewki z orzecha włoskiego,
– drewno pochodzące z orzecha włoskiego służy do tworzenia mebli,
– orzech włoski jako drzewo zaliczany jest do długowiecznego drzewa sadowniczego w Polsce,
– Juglon to barwnik, barwiący skórę na żółto, a dzięki niemu orzech włoski jest środkiem wspomagającym opalanie,
– drzewa orzecha włoskiego rodzą owoce nawet do 10 lat od ich posadzenia, a wszystko to zależne jest od sposobu rozmnażania,
– orzechy włoskie uprawiane są od prawie 2500 roku p.n.e.